Εκπαιδευτική εκδρομή στο Βόλο

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Βόλο

Στις 18-20 Απριλίου 40 μαθητές και 3 συνοδοί καθηγητές του σχολείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική  εκδρομή στο Βόλο. Οι μαθητές, που είχαν ενταχθεί τη φετινή χρονιά σε 2 προγράμματα πολιτιστικά – περιβαλλοντικά του σχολείου(αστρονομίας και παραδοσιακών χορών) με τους υπεύθυνους των προγραμμάτων, πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Βόλο και στο Πήλιο σχετικές με τα προγράμματά τους.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 20:00μ.μ οι μαθητές παραβρέθηκαν στο διαμορφωμένο χώρο του Αγ. Στεφάνου για ένα ταξίδι στον έναστρο ουρανό. Παρά την συννεφιά κατάφεραν να παρατηρήσουν την Σελήνη , διακρίνοντας τις πεδιάδες και τους κρατήρες της, αλλά και τον Δία με τους δορυφόρους του. Ακολούθησε ενημέρωση για τους αστερισμούς, τους πλανήτες και ξενάγηση στον αστερισμό του Ωρίωνα με τους λαμπρότερους αστέρες του, από καταρτισμένα μέλη του συλλόγου Αστρονομίας και Διαστημικής Βόλου.

Την επόμενη ημέρα 19 Απριλίου το πρωί ξεναγήθηκαν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου. Οι μαθητές και οι συνοδοί τους είχαν τη χαρά να δουν εκθέματα Νεολιθικής- Κλασσικής- Βυζαντινής εποχής της περιοχής του νομού Μαγνησίας. Εν συνεχεία με το λεωφορείο αναχώρησαν για τις Μηλιές, παραδοσιακό χωριό του Πηλίου. Εκεί επισκέφθηκαν κατά ομάδες τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μηλέων, την οποία ίδρυσε ο νεοέλληνας Διαφωτιστής Γρηγόριος Κωνσταντάς, με εκθέματα σπάνια χειρόγραφα και βιβλία από τα τέλη του 15ου αιώνα έως του 20ου. Επίσης ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό μουσείο του οικισμού και γνώρισαν τις ασχολίες, τον τρόπο ζωής και ψυχαγωγίας των κατοίκων του. Είδαν τοπικές παραδοσιακές φορεσιές γάμου και παραδοσιακών χορών. Άγγιξαν το λάβαρο της Επανάστασης  του 1821 της Θεσσαλίας. Ακόμη επισκέφθηκαν τον ιερό ναό Αγίων Ταξιαρχών, παλιά και ιδιαίτερη σε τεχνοτροπία εκκλησία και μίλησαν με τον ιερέα του ναού. Σε αυτή την εκκλησία, όπως τους είπε, κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση της Θεσσαλίας από τον ιερέα-διαφωτιστή Άνθιμο Γαζή. Τέλος περιηγήθηκαν στον οικισμό των Μηλέων και περπάτησαν στα γραφικά του σοκάκια.

Την επόμενη και τελευταία ημέρα οι μαθητές και οι συνοδοί τους έκαναν περίπατο στον παραλιακό πεζόδρομο και στο κέντρο της πόλης του Βόλου, είδαν το λιμάνι του, εκκλησίες, πλατείες. ΟΙ μαθητές, λοιπόν, μα και οι συνοδοί τους από την 3ήμερη επίσκεψη στην πόλη του Βόλου και στα περίχωρά του αποκόμισαν γνώσεις και εμπειρίες συνυφασμένες με τα σχολικά τους προγράμματα.

Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα από την εκδρομή…